Libya: Kuzey Afrika’nın Yükselen Ticareti ve Yatırım Noktası

Libya: Kuzey Afrika’nın Yükselen Ticareti ve Yatırım Noktası

Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız bir ülke var Libya! Kuzey Afrika’da, Akdeniz’e kıyısı olan bu ülke aslında sadece coğrafi olarak değil, ticaret ve yatırım açısından da oldukça stratejik bir konuma sahip. Zengin enerji kaynakları, genç nüfusu ve Avrupa ile Afrika arasında bir lojistik köprü olması nedeniyle de dikkat çekiyor. Türkiye ile Libya arasındaki tarihi bağlar ve ekonomik ilişkiler, özellikle inşaat, lojistik ve gıda sektörlerinde güçlü ortaklıklar doğurmuştur.

LİBYA'NIN PAZAR ÖZELLİKLERİ:


- Net ithalatçı pozisyondadır. Yani dışarıdan ürün almaya fazlasıyla açıktır.
- Rejim değişikliği sonrası düşen milli gelire rağmen kişi başı gelir hâlâ yüksektir.
- Yabancı markalara olan ilgi fazladır.
- Afrika kıtasına girişte stratejik öneme sahiptir.
- Birbirinden farklı sektörlerde yatırım olanakları mevcut. Bu sektörlerden biri de İnşaat sektörü.

LİBYA İNŞAAT SEKTÖRÜ VE İHRACAT FIRSATLARI

1. Yeniden Yapılanma ve Kentsel Dönüşüm: 2011 sonrası büyük tahribat gören konut ve altyapının yeniden yapılanmasıyla prefabrik yapılar, çimento, inşaat demiri, yapı kimyasalları gibi ürünlere ihtiyaç çok büyük.

2. Konut Açığı ve Toplu Konut Projeleri: Konut Açığı 500.000'in üzerinde. PVC kapılar, hazır beton, mutfak-banyo ürünleri, alüminyum sistemler revaçta.

3. Altyapı Projeleri: Yol, su, enerji, liman gibi altyapı projeleri için milyarlarca dolarlık projeler planlanıyor.

4. Kamu ve Özel Sektör İhaleleri: Libya’daki kamu kurumları, Türk firmalarına özel ilgi gösteriyor.

TÜRKİYE'NİN LİBYA'YA İHRACATI


Libya’ya ihracatımız son yıllarda dalgalı ama güçlü bir seyir izlemiştir:

- 2022: 41 milyar dolar ihracat
- 2023: 35 milyar dolar ihracat
- 2024: Yaklaşık 2,8 milyar dolar ihracat

    BİNGAZİ VE DOĞU LİBYA'DA KALKINMA PROJELERİ


    Türk şirketlerinin Libya’daki etkisi özellikle Bingazi, El-Beyda, Şahat ve Tobruk gibi şehirlerde giderek artmaktadır. Yeni altyapı ve kalkınma projeleri kapsamında şu hedefler öne çıkıyor:

    - Kamu hastanelerinin kurulması
    - Yol yapımı ve altyapı bakım projeleri
    - İstihdam artışı ve yerel kalkınma

      Yani Libya'da sadece iş değil, geleceğe dair vizyonda var.

      Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin Libya temaslarıyla ilgili “Libya, Türk inşaat sektörünün yurt dışı başarılarındaki ilk duraklardan biridir. 1972 yılında başlayan projeler, Türkiye’yi bugün müteahhitlikte dünya ikinciliğine taşıdı. Yeni dönemde daha yüksek tempoda çalışmak adına liderler seviyesinde mutabakata varıldı.” Diyerek bu projelerin önemini vurguladı. Ayrıca 2026 hedefinin de ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak olduğunu belirtti.

      PEKİ BU FIRSATLARA NASIL DAHİL OLURUZ?


      İşte tam bu noktada karşımıza çıkıyor:

      8. WCI Uluslararası İş Forumu!

      İhracatta da geleneklerin dışına çıkıp hep aynı pazarlara sıkışmış ihracatı daha geniş bir alana yayma vizyonumuzun bir parçası olan organizasyonumuzda sizlere yıl içinde yeni ihracat stratejisini oluşturmak için doğru kontrataklarla tanışıp onlarla sürdürülebilir ihracat yolculuğumuzun temellerini atmaya çalışıyoruz.

      23-24 Temmuz 2025 tarihlerinde Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da gerçekleşecek olan 8. WCI Uluslararası İş Forumu, Türkiye ve Avrupa’nın en geniş ihracat network operasyonlarından biri olan WCI Forum tarafından düzenleniyor.

      Bu organizasyon sadece bir etkinlik değil; Afrika kıtasının stratejik pazarlarına, doğru bağlantılarla güçlü bir giriş yapmanın anahtarı. Libya başta olmak üzere Afrika’nın dört bir yanından gelen distribütörler, ithalatçılar ve yatırımcılarla birebir görüşme şansı sunan forum, doğrudan iş bağlantıları kurmak isteyen firmalar için eşsiz bir fırsat sunuyor. Avrupa-Afrika arasında lojistik köprü konumuyla Türk firmaları için cazip bir pazar olmaya devam ediyor. WCI Forum’un Afrika odaklı organizasyonları sayesinde, Libya’nın yeniden yapılanma sürecinde doğan inşaat, altyapı, enerji ve malzeme taleplerine doğrudan ulaşabilir; sahadaki alıcılarla bağlantı kurabilirsiniz.

      FORUM KATILIMCILARINI NELER BEKLİYOR?

      - Doğrudan B2B iş görüşmeleri
      - Pazarı yerinde gözlemleme ve iş yapma kültürünü öğrenme
      - Lojistik, finans ve mevzuat gibi konularda güncel bilgi paylaşımı
      - Makine, tekstil, kozmetik, inşaat malzemeleri gibi pek çok sektörde yeni iş birlikleri kurma fırsatı

      Unutmayın, Afrika’da büyümek istiyorsanız doğru zamanda, doğru yerde olmalısınız. 8. WCI Uluslararası İş Forumu’na katılarak Afrika kıtasında kalıcı ve kârlı iş ilişkilerinin temellerini atabilir, Libya’dan başlayarak tüm Afrika’yı keşfetme yolculuğunuza güçlü bir adımla başlayabilirsiniz.

        Şimdi Tam Zamanı: Siz de Afrika fırsatlarını yerinde yakalayın, büyüme yolculuğunuzda bize katılın!